HOME www.ic.ims

   
1 Uvod u AutoCAD 2010
2 KOORDINATNI SUSTAV
3 Vrste koordinata u AutoCAD-u
4 Pokretanje AutoCAD-a
5 Izgled radnog prozora
6 Početne postavke, podešavanje
7 Funkcijske tipke
8 Alatne trake
9 Statusna alatna traka
MOD-ovi
rada
10 UCS -
User Coordinate Sytem
11 Najčešće korištene naredbe
12 Priprema za crtanje i postavljanje granica crteža
13 LAYERS i KOTNI stilovi
14 2D i 3D radni prozor RIBBONS in AutoCAD
15 Crtanje, Kotiranje, Promjene i 3D modeliranje
16 PRAVOKUTNO CRTANJE
17 PLOT - PRINT - ISPIS
18 Shortcut key
   
- AutoCAD 2007
   
AutoCad tutoriali

 

 

TUTORIALI ZA AutoCAD 2010 - Web tutorial Auto CAD for dummy - 2D i 3D UCS u ACadu

2. KOORDINATNI SUSTAV  i  UCS

Search This Web Site
Za rad u AutoCAD-u potrebno je poznavati Koordinatni sustav (UCS  - User Coordinate System)

Kada želimo nacrtati neku liniju ili bilo koji lik ili točku, početni položaj će biti postavljen  u odnosu na koordinatni sustav (UCS - User Coordinate System ili WCS - World Coordinate System).

Koordinatni sustav shvatite kao jednu ravninu koja može biti u jednom položaju ako se radi o 2D crtanju ili u više položaja ako se radi o crtanju u 3D.
Dakle krećemo iz ISHODIŠTA i u odnosu na osi X i Y pomoću koordinata pozicionirat ćemo se na određeno mjesto (o tome više u nastavku), ali zapamtite riječ ISHODIŠTE, to je položaj u kojem se trenutno nalazimo prije početka crtanja. Svaki puta kada smo negdje pozicionirani, ishodište nam je polazna točka bez obzira gdje se na crtežu nalazili. Položaj ovog  ishodišta ovisi crtamo li u Apsolutnom ili Polarnom koordinatnom sustavu (iako mi možemo u toku rada kombinirati sustave kako želimo)

Obratite pažnju na svladavanje koordinatnog sustava, ako ovo ne svladate tada će Vam biti skoro nemoguće crtati neki složeniji crtež u 2D a o 3D da i ne govorim. Za 3D crtanje tj. crtanje linija u prostoru obavezno proučite alatnu traku UCS i UCS II, jer pomoću njih ćete se pozicionirati na određenu polaznu točku, plohu, ravninu i slično.

Izgled koordinatnog sustava

koordinatni sustav u ravnini
 
šema koordinatnog sustava u ravnini

 

koordinatni sustav u Autocadu

Adsense sponzor
Kratko pojašnjenje Koordinatnog sustava.
Uvijek nam je polazište u smjeru ISTOK i to prvo X koordinata a potom Y u smjeru SJEVER. (x,y)
Dakle naša polazna točka je u ishodištu. Kada u Command line upišemo neke koordinate, AutoCAD će se bazirati na to ishodište (u kojem se trenutno nalazimo na crtežu) i u odnosu na njega pozicionirat će početnu točku crtanja. Kao vodič koristit će OS X za prvu koordinatu a OS Y za drugu koordinatu (izuzev kod GEODEZIJE, tamo su obrnute koordinate tj. zamijenjene, ono što je os X u strojarstvu i građevinarstvu to je os Y u geodeziji).Važno je i napomenuti da osi X i Y mogu biti negativne pa tako u odnosu na ishodište za nekakvu polaznu točku crtanja možemo upisati i negativne koordinate.
Ove negativne koordinate pozicioniraju se u II i III kvadrant za os X, a III i IV kvadrant za os Y

Primjer:

Ako prilikom početka crtanja upišemo koordinatu X = 50 tada će AutoCAD  po osi X odbrojati 50 jedinica u smjeru Istoka (East) ovisno o vrijednosti osi Y rezultat će biti u I ili IV kvadrantu, ali ako napišemo X = -50 tada će AutoCAD odbrojati 50 jedinica u minus tj. u smjeru Zapada (West) a opet ovisno o vrijednosti Y rezultat će biti u II ili III kvadrantu.
Isto važi i za os Y (napominjem kod Geodezije je obrnuto, prvo se piše os Y a potom X (y,x)
Sve ovo vrijedi i za unošenje kutova u Command Line.

COUNTER CLOCKWISE i CLOCKWISE

su smjerovi crtanja u koordinatnom sustavu.
U strojarstvu i građevinarstvu se koristi smjer CountercClockwise (suprotno od smjera kazaljke na satu) a u geodeziji CLOCKWISE (u smjeru kazaljke na satu).

Što to znači?.
Znači da kada budemo crtali kružne lukove i neke druge elemente ovisno o smjeru koji smo postavili  bit će nam i smjer crtanja, od polazne točke pa do završne.
Po defaultu u AutoCADu 2010 ovaj smjer je postavljen u smjeru Counter Clockwise, a to znači suprotno od smjera kazaljke na satu. Ako želite promijeniti ovaj smjer tada na tekstualnom izborniku izaberite Format => Units i uključite opciju Clockwise. Ovdje se postavljaju i ostali parametri vezani uz jedinice za rad u AutoCAD-u

Ili iste parametre možete postaviti preko STARTUP dijalog prozora u ADVANCE SETUP zoni. Prethodno je potrebno da u AutoCADu 2010 aktivirate Advance Setup i to naredbom STARTUP. Tako ćete imati na početku pokretanja AutoCADa 2010 izbornik Advance Setup i u njemu možete postaviti određene parametre.

Startup command AutoCAD 2010

3D koordinatni sustav

3D koordinatni sistem u AutoCAD-u

Adsense sponzorAdsense sponzorZabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja
ili bilo kojeg njegova dijela bez prethodnoga odobrenja autora web stranice !

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2010 - 2020 - IvanC -
ic.ims.hr