HOME www.ic.ims

   
1 Uvod u AutoCAD 2010
2 KOORDINATNI SUSTAV
3 Vrste koordinata u AutoCAD-u
4 Pokretanje AutoCAD-a
5 Izgled radnog prozora
6 Početne postavke, podešavanje
7 Funkcijske tipke
8 Alatne trake
9 Statusna alatna traka
MOD-ovi
rada
10 UCS -
User Coordinate Sytem
11 Najčešće korištene naredbe
12 Priprema za crtanje i postavljanje granica crteža
13 LAYERS i KOTNI stilovi
14 2D i 3D radni prozor RIBBONS in AutoCAD
15 Crtanje, Kotiranje, Promjene i 3D modeliranje
16 PRAVOKUTNO CRTANJE
17 PLOT - PRINT - ISPIS
18 Shortcut key
   
- AutoCAD 2007
   
AutoCad tutoriali

 

 

TUTORIALI ZA AutoCAD 2010 - Web tutorial Auto CAD for dummy - AutoCAD 2D i 3D crtanje - dimenzije papira

12. PRIPREMA ZA CRTANJE -
POSTAVLJANJE GRANICA CRTEŽA

Search This Web Site
Postavljanje granice crteža u AutoCADu

Nakon pokretanja AutoCAD-a na ekranu monitora imamo prikazan radni prozor AutoCAD-a sa njegovim osnovnim postavkama (osim ako smo postavke podesili drugačije i ovo nije prvo pokretanje).
Ja ću se bazirati na to da smo postavili svoje postavke i imamo podešen AutoCAD (prema linku br. 6)

Odmah na početku crtanja odlučujemo se hoće li to biti 2D (crtanje u ravnini)  ili 3D (prostorno) crtanje. Da bi ste ovo pobliže shvatili morate razumjeti da se za 2D crtanje koristi jedna ravnina (XY) a za 3D crtanje koriste se 3 ravnine (XZ, XY i YZ).

Ravnine u koordinatnom sustavu Autocad 2010

Također uočite da prilikom crtanja u 2D (crtanje u ravnini) položaj crteža je postavljen tako da se poklapa sa koordinatnim sustavom i njegovim stranama svijeta (pogledaj link br. 2). Dakle položaj Istoka, Sjevera, Zapada i Juga je kao i u stvarnom životu, osim ako pri Startupu nismo drugačije podesili postavke)

Također uočite da se kod 3D crtanja može imati pogled u jednoj ravnini a na njega se možemo prebacivati pomoću gumba na alatnoj traci VIEW

gdje možemo koristiti poglede:

- Top (pogled odozgo sa gornje strane - tlocrt)
- Bottom (pogled odozdo sa donje strane)
- Left (pogled sa lijeva - West (zapad))
- Right (pogled sa desne strane - East (istok))
- Front (pogled sprijeda)
- Back (pogled odostraga)
- SW Isometric (pogled sa SouthWest (jugozapad))
- SE Isometric (pogled sa SouthEast (jugoistok))
- NE Isometric (pogled sa Northeast (sjeveroistok))
- NW Isometric (pogleda sa NorthWest (sjeverozapad))

AutoCAD 2010 toolbar View

Adsense sponzorDakle prilikom prebacivanja u ravnine po navedenim pogledima crtamo u 2d a ako želimo vidjeti 3D moramo se prebaciti u navedeni pogled.
Uočite da možemo crtati i u 3D pogledu a po meni to je čak i poželjno radi postavljanja UCS-a da bi prilikom crtanja izbjegli probleme koji se događaju kada OSNAP svojim magnetom privlači određene točke kada crtamo linije.)

Ako želimo (a ne moramo) možemo postaviti granice područja na kojem ćemo crtati crtež. Ovo ovisi o tome jeste li aktivirali STARTUP dijalog prozor. Ako jeste tada ćete sve te postavke moći prijeći korak po korak prilikom pokretanja AutoCAD-a. Ako niste tada možete postaviti sve postavke naknadno (granice crteža, mjerne jedinice UNITS, kao i ostale)

Mi krećemo sa pretpostavkom da ćemo postaviti naknadno granice područja za crtanje.

Dakle idemo postaviti granice crteža na veličinu (dimenziju) papira A4.
Kao što znamo A4 ima dimenzije 210x297 mm (korisno min. 200x270 mm) u položaju PORTRAIT ili 297x210 mm u položaju LANDSCAPE.

Za postavljanje PORTRAIT položaja potrebno je u Coomand Line utipkati naredbu LIMITS a potom upisati dimenzije područja. Prvo se piše ŠIRINA a potom DUŽINA.
(Nemojte dužinu shvatiti kao visinu, jer u 2D crtanju nema visine (postoje samo Width-širina i Length-dužina))

U Command Line utipkajte naredbu LIMITS + enter tipka i upišite 210,297 + enter.
Sada smo postavili granicu crteža na veličinu A4 papira. (ako želite vidjeti kako izgleda ta veličina granica crteža, uključite gumb funkcije GRID i vidjet ćete mrežu sastavljenu od točaka sa razmakom između svake susjedne točke koji je određen u Settings za SNAP funkciju. U mom slučaju je to 10 jedinica.

Nakon postavljanja područja crtanja uključite GRID mrežu (DTM + On) a potom ako ne vidite mrežu zumirajte pogled  na način da pritisnete gumb Zoom Extend  na alatnoj traci ZOOM ili jednostavno u Command Line utipkajte z + enter => e + enter i imat ćete ovakav pogled na prostor koji ste odredili za crtanje.

 

Kada smo označili područje crtanja možemo pomoću LINIJA za crtanje obilježiti navedeno područje pa tako znamo odakle dokle možemo crtati.

Adsense sponzorKao što vidite prvu točku lijevog donjeg kuta sam postavio na 0,0 a gornju desnu točku sam postavio na koordinate 210 po X-u  i 297 po Y-u (što odgovara dimenzijama A4 formata papira)

UOČITE da se koordinate prilikom upisa razdvajaju ZAREZOM. (prvo se piše koordinata po osi X a potom iza zareza po osi Y)
btw: Također upamitite da se decimala piše TOČKOM na tipkovnici. (dakle 2.5 nije isto što i 2,5 , u prvom slučaju to je decimalni broj a u drugom slučaju to su koordinate odvojene zarezom)

Zbog čega nam treba ovaj prostor? Zato da bi ste imali orijentaciju crtanja veličine crteža a da prilikom PLOTANJA (ispisa na papir) bude onako kako ste željeli.

Pogledajte link Dimenzije papira u centimetrima / milimetrima

NAPOMENA:

Prije samog početka crtanja potrebno je isplanirati MJERILO radi ispisa crteža na papir određene veličine. Zašto? Zato što ćemo na osnovu mjerila postaviti parametre Stila kotiranja (opisni tekst, veličina kotne strelice itd itd). O tome više na linku PLOT - MJERILO

Adsense sponzorZabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja
ili bilo kojeg njegova dijela bez prethodnoga odobrenja autora web stranice !

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2009 - 2020 IvanC -
ic.ims.hr