HOME www.ic.ims

   
1 Uvod u AutoCAD 2010
2 KOORDINATNI SUSTAV
3 Vrste koordinata u AutoCAD-u
4 Pokretanje AutoCAD-a
5 Izgled radnog prozora
6 Početne postavke, podešavanje
7 Funkcijske tipke
8 Alatne trake
9 Statusna alatna traka
MOD-ovi
rada
10 UCS -
User Coordinate Sytem
11 Najčešće korištene naredbe
12 Priprema za crtanje i postavljanje granica crteža
13 LAYERS i KOTNI stilovi
14 2D i 3D radni prozor RIBBONS in AutoCAD
15 Crtanje, Kotiranje, Promjene i 3D modeliranje
16 PRAVOKUTNO CRTANJE
17 PLOT - PRINT - ISPIS
18 Shortcut key
   
- AutoCAD 2007
   
AutoCad tutoriali

 

 

TUTORIALI ZA AutoCAD 2010 - Web tutorial Auto CAD for dummy - Upute za rad u AutoCADu - ACAD 2D i 3D upute
online priručnik za AutoCAD 2010 na hrvatskom jeziku

1. UVOD u AutoCAD 2010
(2D i 3D crtanje u AutoCADu 2010)

Search This Web Site
AutoCAD 2010 priručnik za početnike (ACAD 2D i 3D upute za rad u AutoCADu)
(tutorijali - priručnik za početnike u AutoCADu)

Kako najlakše naučiti AutoCAD?

Kao prvo ako imate namjeru učiti i raditi u AutoCAD 2010, pobrinite se da imate računalo sa što više RAM memorije a poželjno je i neki višejezgreni procesor (CPU) pogotovo kod renderiranja.

Ovom web stranicom o AutoCAD-u tzv. priručnikom želim pomoći početnicima, tj. onima koji žele samostalno naučiti raditi u AutoCAD-u 2010 a do sada se nikada nisu susretali sa radom u njemu. Nisam ni ja u njemu baš radio ali stjecajem okolnosti prijatelj radi u njemu u tvrtki gdje je zaposlen pa sam ga zamolio da koristim njegovo računalo da bih napravio ovaj tutorijal (ima se vremena ;-) s tim da mi nije želio pomoći ni milimetra jer nema vremena a ni to nisam tražio jer smatram da će tutorijal biti prihvatljiviji ako "početnik" predstavi početniku svoje viđenje kako raditi u nekom programu. Smatram da profesionalci to rade površno jer misle da ostalo treba znati, a ja mislim da nije tako. (Nije znanje znati, već je znanje znati dati ;-).Naravno, trebate znati neke osnove engleskog jezika. Nemojte očekivati profesionalno educiranje za rad u AutoCAD-u 2010 već na ovaj online edukacijski web gledajte kao osnove za rad u AutoCADu .
Također nemojte na ovoj web stranici očekivati napredne radnje u AutoCADu 2010. Ako želite korak po korak (step by step) naučiti kako se crta neka linija, polilinija, pravokutnik, 2D ili 3D tijelo, za to pogledajte već obrađen tutorijal AutoCAD 2007, u kojem sam išao u detalje korak po korak, pa tako i neki tekstovi na ovom web-tutorijalu će se preklapati (ne mogu izmišljati toplu vodu).

U ovom tutorijalu ću samo naznačiti neke novitete i kako prilagoditi radni prozor AutoCAD 2010 da izgleda kao AutoCAD 2007, u principu sve je isto, ako znate crtati u AutoCADu 2000, AutoCADu 2004, AutoCADu 2005, AutoCADu 2007, AutoCADu 2008,  AutoCADu 2009, tada ćete znati crtati i u AutoCADu 2010 uz neke dodatne elemente koji poboljšavaju rad u AutoCADu. (ne zaboravite ovo je tutorijal za totalne početnike)

Adsense sponzorŠTO JE AutoCAD

Laičkim jezikom rečeno, AutoCAD je program namijenjen za 2D i 3D crtanje crteža u AutoCAD-u, recimo u strojarstvu, građevinarstvu i geodeziji. U njemu se mogu crtati crteži u dvodimenzionalnom pogledu ( 2D ) i trodimenzionalnom pogledu ( 3D ) na predmet ( crtež ) koji crtamo.
Ima još raznih programa za te namjene a postoje i specijalizirani programi pomoću kojih možete vršiti 2D crtanje i 3D modeliranje crteža i slično.

POSTAVKE PARAMETARA (UNITS) U AutoCADU

Ovaj AutoCAD priručnik, bavi se osnovama rada u AutoCADu. Prije samog početka rada postavite parametre UNITS ( jedinica ) u kojima crtate crtež. FORMAT => UNITS. da bi aktivirali tekstualni izbornik kliknite na padajući izbornik (trokutić prema dolje) i potom klik na opciju Show Menu Bar. AutoCAD kao mjerni parametar koristi "JEDINICU" ( UNITS ) a postavljanjem postavki mi odabiremo hoće li to biti milimetri, centimetri, metri, kilometri itd.... U Strojarstvu se koriste milimetri, u građevinarstvu centimetri a u geodeziji metri. Dakle ovo je važno zbog PLOTANJA ( ispisa na papir ) i MJERILA koje se postavlja na kraju. ( ili ako želite inche ili kilometre ;-)

kako postaviti jedinice crtanja u Autocad 2010

Za sam rad u AutoCADu trebamo imati neka osnovna znanja za rad na računalu, a isto tako dobro je imati predznanje osnova crtanja kao i poznavanje KOORDINATNOG sustava. Ako ne poznajete koordinatni sustav ( UCS ) pogledajte link KOORDINATNI SUSTAV.

Ukoliko doista želite naučiti raditi u AutoCAD-u 2010 prođite ovaj web korak po korak slijedeći linkove a također proučite za više detalja AutoCAD 2007, nemojte preskakati jer ćete izostaviti nešto što je važno za konačan rezultat vašeg crteža.

Adsense sponzorMogu još samo napomenuti da sve ovisi o Vama i vašoj kreativnosti. Prilikom crtanja nekog istog crteža 5 različitih crtača isti crtež može nacrtati sa različitim opcijama, upotrebom različitih linija i slično.
Nemoguće je striktno objasniti kako se može u cijelosti nacrtati neki crtež jer npr: STOŽAC netko može nacrtati pomoću naredbe CONE a netko pomoću kombinacije CIRCLE-EXTRUDE/Taper Angle.
To i nije važno, važno je nacrtati crtež kakav se zahtijeva a kako doći do konačnog cilja to je stvar Vaše kreativnosti.
Nadam se da ste razumjeli što sam htio reći ;-)

Adsense sponzorZabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja
ili bilo kojeg njegova dijela bez prethodnoga odobrenja autora web stranice !

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2010 - 2020 - IvanC -
ic.ims.hr