AutoCAD 2007 početna
 

1 Uvod u progeCAD
2 Osnove progeCAD
3 progeCAD vs AutoCAD
4 Alatne trake u progeCAD
5 "AutoCAD like" osjećaj - progeCAD za korisnike AutoCAD-a
6 Print / plot u progeCAD
7 progeCAD Explorer
8 Upravljanje blokovima iCADlib
9 EasyArch i integracija Google Earth
10 iCARE za progeCAD
11 progeCAD za Mac računala
   
   
   
   
   
   
   
 

TUTORIALI ZA PROGECAD - progeCAD professional - progeCAD vs AutoCAD

1. Tutorijal za progeCAD - Uvod u progeCAD

Search This Web Site

Adsense sponzorUvod u progeCAD – najbolji klon AutoCAD-a

Zašto tutorial za progeCAD Professional

Ovaj online priručnik, tj. tutorial za progeCAD omogućiti će svima koji trebaju AutoCAD u svom radu da saznaju više o njegovom najpovoljnijem klonu – progeCAD Professional te uštede dosta novaca. To se odnosi na arhitekte, inženjere, geodete, dizajnere, projektante brodova.
progeCAD 2011 Professional je najpovoljniji klon AutoCAD-a sa preko 150.000 korisnika diljem svijeta. Omogućuje AutoCAD izgled i osjećaj po niskoj cijeni, a napravljen je tako da korisnici mogu prijeći sa korištenja AutoCAD-a na progeCAD bez da uče novi program, jer se radi o klonu AutoCAD-a koji je izgledom i funkcijama gotovo identičan. Sa progeCAD-om 2011, korisnik dobiva stabilan, u potpunosti funkcionalan, jednostavan za korištenje DWG CAD alat po krajnje pristupačnoj cijeni. Program razvija talijanska tvrtka progeCAD srl. već dugi niz godina i svake godine izbacuje novu verziju.
ProgeCAD 2011 je trenutno posljedna verzija programa.

progeCAD Professional 2D/3D radi sa AutoCAD® DWG formatom od verzije 2.5 do 2012, kao i sa DXF formatom. Pošto se crteži čuvaju u DWG formatu, oni mogu biti razmjenjivani između progeCAD-a i AutoCAD-a bez gubitka bilo kojeg dijela crteža.

progeCAD vs AutoCAD - progeCAD window

Najveća razlika između AutoCAD-a i progeCAD-a je cijena

Glavni razlog zašto dugogodišnji korisnici AutoCAD-a prelaze na progeCAD je naravno cijena. Dok AutoCAD 3D već godinama drži istu cijenu licence od približno 30.000 kuna, cijena licence progeCAD Professional 2D/3D je nevjerojatnih 2.000 kuna (????? ovo je bila cijena u vrijeme pisanja i objave ove stranice) , tj. 15 puta manja (trenutne cijene možete pogledati na web stranici na linku ispod). U 3D načinu rada AutoCAD je od progeCAD-a sigurno nešto brži, ali to nije razlog za drastičnu razliku u cijeni. U 2D načinu rada koji koristi većina korisnika razlike su minimalne. Novi progeCAD Professional u potpunosti je kompatibilan sa Windows 7.

Osnovna licenca za 1 računalo i mrežna licenca za više računala

Princip licenciranja sličan je kao kod AutoCAD-a, dakle postoji osnovna licenca koja omogućava korištenje na 1 računalu i mrežna licenca koja se može instalirati na neograničen broj računala, ali trenutno može raditi onoliko korisnika koliko je mrežnih licenci kupljeno. Osnovna licenca može se dodatno instalirati na kućno računalo ili laptop koji koristi ista osoba, pod uvjetom da paralelno ne koristi oba računala. Mrežna licenca pak ima opciju "Take away" te se može je privremeno prebaciti licencu na laptop (notebook) ili neko drugo računalo koje radi van mreže.
Za veće korisnike progeCAD nudi jedinstvenu mogućnost kupnje licence na razini poslovne jedinice (lokacijska licenca) i licencu za jednu firmu na razini države (državna licenca). Lokacijska licenca omogućava korištenje neograničenom broj korisnika jedne tvrtke na nivou poslovne jedinice, a državna licenca vrijedi za neograničen broj korisnika jedne tvrtke na nivou cijele Hrvatske.

Dodatne funkcije koje progeCAD ima u odnosu na AutoCAD

U tutorialu za progeCAD nećemo pisati detaljno o naredbama iz razloga jer je većina naredbi i način korištenja isti kao u AutoCAD-u, pa tutorial i priručnik za AutoCAD služi i kao priručnik za progeCAD. Ono o čemu će se pisati su neke posebnosti i dodaci progeCAD-a kao što su:

 • konverzija PDF u DWG i obrnuto DWG u PDF, printanje DWG u JPG
 • Express alatna traka i Add on alatna traka
 • Alat za upravljanje blokovima iCADlib. Zahvaljujući redizajnu i unapređenim performansama, iCADlib je neizostavan alat za upravljanje blokovima. Nova verzija sadrži više od 20.000 blokova (konstruktorskih, arhitektonskih, strojarskih ANSI-ISO i DIN-ISO, elektro ANSI i IEC, čeličnih profila, namještaja ...)
 • Traceparts za progeCAD - preko iCADLib alata je moguće direktno pristupiti internet bazi blokova koja sadrži preko 1.000.000 različitih blokova
 • EasyArch - Automatizirani alat namijenjen arhitektima i građevinskim inženjerima, napravljen da poveća produktivnost u svakodnevnom radu
 • Image management
 • Integracija Google Earth-a
 • progeCAD renderiranje
 • vektorizacija rasterskih slika
 • iCARE godišnja pretplata sa uključenom tehničkom podrškom te svim novim izdanjima i nadogradnjama programa

progeCAD picture - progeCAD menu

BESPLATNO KORIŠTENJE 30 DANA progeCAD 2011 Professional

Iako progeCAD ima dosta dodatnih funkcija u odnosu na AutoCAD, cilj mu nije biti bolji od AutoCAD-a, već omogućiti svim korisnicima AutoCAD-a rad u programu na koji su navikli, ali po izuzetno povoljnoj cijeni manjoj od 2.000 kuna.

FAKULTETIMA I ŠKOLAMA OMOGUĆENO BESPLATNO KORIŠTENJE LICENCE

Svim obrazovnim institucijama omogućeno je besplatno instaliranje i besplatno korištenje progeCAD programa na svim sveučilišnim i školskim računalima kao i na računalima profesora, studenata i učenika kod kuće. Edukacijska licenca izdaje se na godinu dana.
Za privatnu, nekomercijalnu upotrebu postoji program progeCAD 2009 Smart koji nema sve funkcije Professional verzije. No, može otvarati i snimati DWG format do verzije 2009, posjeduje standardne AutoCAD naredbe, kompatibilnost sa AutoLISP-om, Express alate i export DWG datoteka u PDF i JPG.

Primjeri crteža u progeCAD-u Professional

progeCAD picture - progeCAD primjer1

Adsense sponzorprogeCAD ili AutoCAD, izbor je jednostavan a rezultati rada identični

progeCAD autoCAD

Crtež izrađen u progeCAd možete editirati u AutoCAD

progeCAD example3 - progeCAD picture

progeCAD picture - progeCAD primjer 4

Objavljeno: ožujak 2013
 


Adsense sponzorZabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja
ili bilo kojeg njegova dijela bez prethodnoga odobrenja autora web stranice !

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2012 - IvanC -
ic.ims.hr