HOME

1 DRAW alatna traka
2 LINE
3 CONSTRUCTION LINE
4 POLYLINE
5 POLYGON
6 RECTANGLE
7 ARC
8 CIRCLE
9 SPLINE
10 ELLIPSE
11 MAKE BLOCK - WBLOCK
12 INSERT BLOCK
13 POINT
14 HATCH
15 REGION
16 TABLE
17 MULTILINE TEXT
18 SKETCH
 

Adsense sponzorTUTORIALI ZA AUTOCAD 2007 - Web tutorial Auto CAD for dummy

6. RECTANGLE - crtanje pomoću MIŠA

Search This Web Site

Adsense sponzorNaredbom RECTANGLE crtamo pravokunik ( četverokutnik ).

Crtanje započinjemo klikom na gumb naredbe na alatnoj traci DRAW ili ( tekstualni izbornik => DRAW => RECTANGLE ) ili pak upisom naredbe u Command Line prompt.

Nakon pokretanja naredbe. ( prije prvog klika mišem )

Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]:

Što znače ovi pojmovi pogledajte link za alatnu traku MODIFY a jedan dio neću ni objašnjavati jer je ovo edukacija za početnike.

Nakon prvog klika mišem imamo u Command Line promptu:

Specify other corner point or [Area/Dimensions/Rotation]:R [Rotacija pravokutnika]
Specify rotation angle or [Pick points] <0>: 45 [kut rotacije]


Inače crtanje pravokutnika pod kutom možete i na način da rotirate UCS a nakon toga vodoravne linije pravokutnika pratii će vam smjer osi X.

Prilikom crtanja RECTANGLE pravokutnih crteža uočite podnaredbe u Command Line promptu.
Važno je da znate ako koristite neku od podnaredbi RECTANGLE Autocad pamti tu podnaredbu i prilikom slijedećeg crtanja sa istom naredbom RECTANGLE i Autocad će primijeniti svojstva prethodnog crtanja.
Pojašnjenje: Ako ste crtali sa podnaredbom [width] širine linije 5 tada će i pri slijedećem crtanju sa Rectangle širina linija biti 5., da bi to izbjegli i crtali sa normalnom linijom potrebno je aktivirati ponovno podnaredbu [width] i upisati nula (0), a potom nastaviti crtati.

Nako završenog crteža sa naredbom rectangle imamo pravokutnik određenog lika i dimenzija.
Ovdje obratite pažnju, ako crtate sa podnaredbom Dimension nakon prvog klika mišem ( tj. Postavljanja početne točke ). Autocad Vam nudi da upišete dimenzije pravokutnika.

Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: [klik prvi mišem]
Specify other corner point or [Dimensions]: D [aktiviranje podnaredbe Dimensions]
Specify length for rectangles <100.0000>: 300 [dužina pravokutnika (vodoravna linija, što je u stvari naša širina gledajući na ekran monitora]
Specify width for rectangles <100.0000>: 120 [širina pravokutnika ( okomita linija, što je u stvari naša visina gledajući na ekran monitora]
Specify other corner point or [Dimensions]: i na kraju klik na područje kvadranta u kojem želimo smjestiti pravokutnik.


Vodite računa da završni klik smješta pravokutnik u jedan od kvadranata koordinatnog sustava. Prije tog završnog klika možemo pomjerati pokazivač miša po kvadrantima ( u odnosu na prvu točku crtanja koja nam je u ovom slučaju Ishodište ) i kada smo pozicionirali pravokutnik u kvadrant po želji tada kliknemo završni klik mišem. ( nemojte slučajno pritisnuti tipku ESC jer će Autocad poništiti crtanje. ) Da bi ste znali o čemu govorim morate poznavati Koordinatni sustav ( pogledajte link br. 2 početne stranice ).

 

Uočite na gornjim slikama položaj UCS-a kao i smještaj na radnoj površini. Na prvoj slici UCS je vezan uz crtež jer je tamo smješten ( To sam učinio naredbom ORIGIN ) View => Display => UCS Icon => uključena opcija Origin
Na drugoj slici je ORIGIN je isključen.

Kako postaviti UCS pod kutom i crtati na osnovu njega ( step-by-step )

Prvo pomoću gumba UCS-a ( prvi gumb na alatnoj traci ) postavimo položaj UCS-a ( isključite ORTHO )
Sada možete probati crtati LINIJE ( uključite ORTHO ) i vidjet ćete da će vodoravne linije pratiti položaj UCS-a koji ste postavili.

KAKO SE CRTA Višekutnik RECTANGLE. ?

Na ovoj stranici napomenuo sam da crtanje pravokutnika povežete sa položajem KOORDINATNOG SUSTAVA i KVADRANATA jer je važno na kraju ( prije završnog klika ) da postavite višekutnik u određeni kvadrant.
OBAVEZNO ! prije crtanja Pravokutnika pogledajte KOJI JE KUT ROTACIJE ( ako ste prethodno radili s njime ). Poništite ga na nulu ( 0 ) ako želite pratiti položaj UCS-a. ( ovo ćete primjetiti ako vam je UCS u početnom položaju a višekutnik se crta pod kutom pa ćete tako znati da niste izmijenili kut rotacije crtanja višekutnika )

Dakle dok još niste kliknuli završni klik ( ili upisali dimenziju ) odredite KVADRANT ( smjer crtanja pravokutnika pozicioniranjem u određeni kvadrant Koordinatnog sustava )


VIDEO AVI datoteka download OVDJE.

PAŽNJA ! : Također nikada nemojte rabiti riječi ŠIRINA/VISINA jer u 2D crtanju nema visine ( već samo dužina i širina - ( length and width )

Adsense sponzorZabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja
ili bilo kojeg njegova dijela bez prethodnoga odobrenja autora web stranice !

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2009 - 2018 IvanC -
ic.ims.hr