HOME

1 DRAW alatna traka
2 LINE
3 CONSTRUCTION LINE
4 POLYLINE
5 POLYGON
6 RECTANGLE
7 ARC
8 CIRCLE
9 SPLINE
10 ELLIPSE
11 MAKE BLOCK - WBLOCK
12 INSERT BLOCK
13 POINT
14 HATCH
15 REGION
16 TABLE
17 MULTILINE TEXT
18 SKETCH
 

Adsense sponzorTUTORIALI ZA AUTOCAD 2007 - Kako pronaći prekid polilinije za kreiranje regiona

15a. Prekid zatvorenog područja
(Prekid polilinije)

Search This Web Site

Adsense sponzorKako pronaći prekid polilinije za kreiranje Regiona (zatvorenog područja)

Koliko puta vam se dogodilo da želite kreirati REGION od više običnih linija (line) ili jedne polilinije (polyline), ili pak želite šrafirati određeno područje za koje mislite da je "zatvoreno" tj. nema prekida i sve linije su spojene.

Ovo može biti problem kod povećeg broja linija ili crteža. Logički slijed je da od više običnih linija kreirate jednu poliliniju naredbom PEDIT, a nakon toga kreirate REGION ili izvršite šrafiranje naredbom HATCH. Pokušavate izvršiti neku od ovih naredbi ali bezuspješno i AutoCAD vam stalno izbacuje poruku da polilinija nije zatvorena (close). Kako od velikog broja krajnjih točaka (ENDPOINT) pronaći "SPOJ KOJI NIJE SPOJEN" tj. gdje je prekid?

Uzmimo za primjer crtež ispod na kojem se nalazi lik crteža od kojeg želimo kreirati REGION. Uočite na lijevoj strani crtež a na desnoj strani isti crtež kada ga selektiramo. Iz same selekcije možete uočiti da je crtež sastavljen od više običnih linija naredbom (line) jer svaka linija ima srednju grip hvataljku.

Pokretanjem naredbe Region u Command Prompt liniji dobivamo slijedeće: "0 region created". Zašto? Pa negdje postoji prekid područja tj. područje nije zatvoreno a mi to u ovom slučaju ne vidimo GDJE NIJE ZATVORENO ?

Nezatvoreno područje

U daljnjem potezu, ŠTO možemo učiniti?

- zumirati maksimalno točku po točku spoja i gledati je li spoj u redu (što je dugotrajno i besmisleno)
- Od običnih linija kreirati Poliliniju, naredbom (PEDIT)
- Od postojećih linija kreirati novi crtež sa jednom polilinijom pomoću naredbe Boundary.

Naredbom BOUNDARY kreiramo od dotičnih linija novu liniju koja će na postojeće kreirati poliliniju i zatvoreno područje (naredbom Boundary stvaramo kopiju crteža preko postojećeg pa sada imamo dva crteža jedan izvorni a drugi zatvoreni naredbom Boundary, koji se nalaze jedan preko drugoga).

Ako koristite Boundary naredbu na nekom crtežu tada obrišite izvorni crtež koji se nalazi ispod novokreiranog). Vjerojatno se pitate kako ćete obrisati sve linije izvornog crteža koji se nalazi ispod novokreiranog. Jednostavno, selektirajte novi crtež klikom na poliliniju pa ga pomaknite naredbom Move (kasnije ga vratite na prvobitno mjesto položaja) i tada obrišite izvorni crtež ili selektirajte crtež naredbom Window (razvlačenjem miša s desna na lijevo) i ako uočite srednje grip hvataljke (Midpoint) tada ste sigurni da ste selektirali crtež koji se sastoji od više običnih linija. Nakon brisanja izvornog crteža imamo ovakvu situaciju.

Primjena naredbe Boundary u AutoCADu

NAPOMENA: U ovom slučaju naredba Boundary spašava nas od daljnjih istraživanja gdje je prekid jer će kreirati novi crtež koji je zatvoreno područje. Međutim ovo neće uvijek uspjeti (npr: ako je mjesto gdje se nalazi prekid previše udaljeno tj. dvije Endpoint koje nisu spojene). Sada možemo primjeniti naredbu Hatch i slične za koje je preduvjet zatvoreno područje tj. Region.

Što kada naredba BOUNDARY i PEDIT ne pomažu u kreiranju zatvorenog područja (Regiona)

Dakle, nismo uspjeli primjeniti naredbe Boundary ili Region na naš crtež i dalje postoji problem GDJE JE PREKID. Da ni bi zumirali (velikim zoomom može se utvrditi gdje linije nisu spojene) svaku točku po točku spoja, možemo iskoristiti opciju Vertex koja se nalazi u Properties našeg crteža.

Prvo što trebamo uraditi je sve linije crteža pretvoriti u jednu poliliniju naredbom PEDIT a potom iskoristiti opciju Vertex.

Proces konvertiranja više običnih linija u jednu poliliniju:

Command:
Command: _pedit Select polyline or [Multiple]:
Object selected is not a polyline
Do you want to turn it into one? <Y> Enter
Enter an option [Close/Join/Width/Edit vertex/Fit/Spline/Decurve/Ltype gen/Undo]: J +Enter
Select objects: Specify opposite corner: 28 found
Select objects:
27 segments added to polyline

Sada imamo jednu poliliniju kao na slici desno, sve točke su spojene ali i dalje negdje postoji prekid i područje nije zatvoreno.

NAPOMENA: Ako smo sa PEDIT dobili jednu jedinu poliliniju a selektiran je cijeli crtež, to znači da imamo samo jedan prekid. U protivnom da ima više prekida imali bi i više polilinija. Kako pronaći gdje nisu spojene dvije točke (endpoint)?

Dakle nakon konvertiranja u jednu poliliniju selektirajmo crtež pa klik na gumb Properties (ili DTM na crtež). U novom dijalog prozoru Properties pronađimo opciju Vertex. Kliknimo na nju i sa dva trokutića za "lijevo" i "desno" pronađimo prvu i završnu točku

Vertex u AutoCADu

Maksimalnim ZOOM-om uočimo je li prekid stvarno između točke 1 i 29. To izgleda ovako kao na slici ispod.

Vetrex - AutoCAD

Znači pronašli smo gdje je prekid i jednostavno povucimo točku 29 u točku 1 ili obratno, ovisno koja točka je osnovna s obzirom na koordinate u našem crtežu. (logično je da je to prva točka crtanja)

Ako nakon konvertiranja  dobijemo jednu kraću poliliniju to znači da postoji prekid u zadnjoj točki novokreirane polulinije tj. između točaka 4 i 5  i tako redom sve do kraja tj. točke 29. (slika ispod). Opet maksimalno uvećanje crteža i spojiti točku 5 sa tokčom 4 itd itd...

Adsense sponzor
Adsense sponzorZabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja
ili bilo kojeg njegova dijela bez prethodnoga odobrenja autora web stranice !

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2009 - 2018 IvanC -
ic.ims.hr