HOME

1 3D KOPRDINATE
2 Pravokutne APSOLUTNE
3 Pravokutne RELATIVNE
4 Polarne CILINDRIČNE - APSOLUTNE
5 Polarne CILINDRIČNE - RELATIVNE
6 Polarne SFEROIDNE - APSOLUTNE
7 Polarne SFEROIDNE - RELATIVNE
   
   
   

Adsense sponzorTUTORIALI ZA AUTOCAD 2007 - Web tutorial Auto CAD for dummy

1. 3D koordinate - trodimenzionalno crtanje

Search This Web Site

Adsense sponzor 

3D koordinate služe nam za trodimenzionalno crtanje ( dakle: crtanje u prostoru )
Kako izgleda jedna linije nacrtana u 3D prostoru možete vidjeti ako skinete OVU *.dwg datoteku i otvorite je u Autocad-u pa pomoću 3D ORBIT gumba rotirate crtež.

Adsense sponzor
TRODIMENZIONALNO crtanje ( tri dimenzije , dužina, širina i visina ) shvatite kao da crtate olovkom "u kutiji od cipela".

Ovisno o položaju UCS-a možemo nacrtati nekakav lik ili 3d tijelo, crtež i slično pomoću ovih koordinata. Također možemo kombinirati sve vrste koordinata tokom crtanja nekog crteža.

Početni položaj UCS-a na papiru shvatite kao točku u lijevom donjem kutu "kutije" koja je fiksna ako radite sa Apsolutnim koordinatama.
U koliko radite sa Relativnim koordinatama onda se nemojte bazirati na UCS već na točku u kojoj se nalazite.

Naravno za to je potrebno poznavati vrste koordinata prikazanih na slici gore kao i Koordinatni sustav ( dobro ga proučite, bez njega nema crtanja u Autocadu. )

U 3D crtanju imamo 3 ravnine ( XY, XZ i YZ ) kada crtamo u ravnini crtamo u 2D a prebacivanjem u druge ravnine i povezivanjem linija stvaramo crtež koji se nalazi u 3D prostoru.

Ovisno koju vrstu koordinata upotrebljavamo možemo odmah prilikom crtanja odrediti da nam neka linija bude u 3D prostoru ( jer imamo 3 dimenzije X,Y i Z )

Ovdje dobro proučite položaj UCS-a jer bez znanja o položaju UCS-a i njegovim postavljanjem bit će vrlo teško svladati 3D crtanje. Prilikom crtanja u 3D pogledu ( SW ili SW Isometric ...) važno je da imate predodžbu kako postaviti UCS i njegov položaj. ( samo vježbama to možete svladati ). Zbog toga dobro proučite alatnu traku UCS i gumbe na njoj, jer će Vam uveliko pomoći pri crtanju u 3D prostoru.

Adsense sponzorZabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja
ili bilo kojeg njegova dijela bez prethodnoga odobrenja autora web stranice !

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2009 - 2018 IvanC -
ic.ims.hr