HOME

1 Uvod u AUTOCAD 2007
2 KOORDINATNI SUSTAV
3 Vrste koordinata u AutoCAD-u
4 Pokretanje AutoCAD-a
5 Izgled radnog prozora
6 Početne postavke, podešavanje
7 Funkcijske tipke
8 Alatne trake
9 Statusna alatna traka
MOD-ovi
10 UCS -
User Coordinate Sytem
11 Najčešće korištene naredbe
12 Priprema za crtanje i postavljanje granica crteža
13 LAYERS i KOTNI stilovi
14 Kretanje po crtežu - selektiranje
15 Crtanje - DRAW
16 Kotiranje - DIMENSIONS
17 Promjene - MODIFY
18 Vrste 2D KOORDINATA
19 ORTOGONALNO CRTANJE
20 Pogled na crtež - VIEW
21 3D modeliranje - MODELING
22 Vrste 3D KOORDINATA
23 Sastavnica
24 PLOT ( ispis ) crteža
24a Rotiranje crteža u MODELU
24b Rotiranje crteža u
MODELU => ucsfollow
24c Postavljanje debljine linija i boje za plotanje
25 Primjeri 2D gotovih crteža
26 Primjeri 3D gotovih crteža
27 Primjeri Step-by-Step - TUTORIALI
   
 

TUTORIALI ZA AUTOCAD 2007 - Web tutorial Auto CAD for dummy - UCS

10. UCS - User Coordinate System

Search This Web Site

Adsense sponzorZa rad u Autocad-u potrebno je poznavati značajke UCS-a ( User Coordiunate System ) i rad sa njime jer je bez znanja kako se postavlja UCS gotovo nemoguće raditi u AutoCAD-u

IZGLED UCS-a u 2D i 3D pogledu

2D i 3D UCS u Autocadu

Alatne trake UCS i UCS II koordinatnog sustava AutoCAD-a 2007

 

Ovdje neću opisivati sve ikone ( gumbe ) za pozicioniranje UCS-a već samo neke najvažnije. ( više o UCS ikonama i njihovim određenim funkcijama u narednim temama )

Prvo moramo razlikovati naredbu ORIGIN koja zaključava i otključava pozicioniranje UCS-a ( ista se uključuje i isključuje na View => Display => UCS icon => ORIGIN ).
Kada je aktivna opcija Origin ( ima kvačicu pored sebe ) tada smo "zaključali" poziciju UCS-a  i USC će se uvijek prikazati na mjestu pozicije na koje smo ga postavili, bez obzira koliko zumirali pogled na radnom prozoru crteža, osim ako poziciona točka prilikom zumiranja ( uvećavanja pogleda na crtež ) izađe van okvira radnog prozora, tada će nam se UCS prikazati u donjem lijevom kutu radnog prozora.
Ako nam je opcija Origin isključena tada će nam se UCS prikazivati u donjem lijevom kutu radnog prozora. Ovisno u kojem pogledu radimo razlikovat će se i UCS ( 2D, 3D Virewframw, 3D Realistic Visual Style ili 3D Conceptual Visual Style )

Ako smo tokom rada pomjerali UCS i želimo se vratiti na početni položaj tada pomoću ikone World UCS ( 2 ) možemo isto uraditi i UCS će se pozicionirati u lijevi donji kut radnog prozora. Ovu ikonu imamo na obe Toolbar alatne trake ( UCS i UCS II ). Kada pozicionirate pokazivač miša na ikonu pojavit će Vam se njen naziv.

Pomoću prve ikone  1  UCS na toolbaru UCS pozicioniramo UCS tako što kliknemo na ikonu naziva UCS a potom na smjer osi X pa potom na neki smjer osi Y u bilo koju točku. Prvi smjer će odrediti položaj osi X. ( u ovom slučaju Origin treba biti uključen, dakle kvačica pored opcije View. ( View => Display => UCS icon => ORIGIN  ). Obratite pažnju na aktivnost funkcije ORTHO i SNAP. Ako je Ortho uključen tada nećete moći pozicionirati UCS pod kutem a ako je uključena funkcija SNAP tada nećete moći pozicionirati polaznu točku baš tamo gdje želite jer će Autocad zbog koraka Snap-a stalno izmicati vašoj preciznoj namjeri. To izgleda ovako

ROTIRANJE UCS-a pomoću gumba koji se vidi na slici ispod.

U slučaju da zarotirate UCS pod kutom i uključite ORTHO mod tada sve crtajuće linije prate os X i Y. ( zamislite da ste samo zakrenuli papir na kojem crtate u 2D )
Ako želite UCS vratiti u početni položaj kliknite na gumb WCS ( World )

Pomoću ikone broj 3  Origin pozicioniramo UCS u određenu točku ( Origin aktivan - kvačica uključena ) tako što prvo kliknemo na ikonu a potom na određenu točku, i UCS će nam se pozicionirati na dotičnu točku u ravnini, sada ga možemo rotirati po osi X ili Y ili Z.

Pomoću ikone broj 4 Z-Axis Vector koju koristimo u 3D crtanju UCS pozicioniramo tako da kliknemo na ikonu a potom na točku u koju želimo postaviti UCS zadržimo lijevu tipku miša a potom odredimo smjer Z osi tako što pokazivač miša povučemo u smjeru Z osi i kliknemo za kraj. To izgleda ovako

Adsense sponzor
Pomoću ikone broj 5, 3 Point koju koristimo u 3D crtanju UCS pozicioniramo tako da kliknemo na ikonu a potom na točku u koju želimo postaviti UCS  a potom kliknemo na drugu točku a potom na treću točku ( vodimo računa o smjeru Counter Clockwise ). To izgleda ovako

 

Ove tri ikone služe nam za rotiranje UCS-a oko određene osi. Svaka je zasebno. Imamo pozicioniran UCS u 3D crtanju, kliknemo na ikonu a potom oko čije osi želimo rotirati UCS, npr oko osi X a potom odredimo kut rotacije ( vodeći računa o smjeru Counter Clockwise ). Ja sam ovdje na slikama ispod rotirao UCS oko osi X za 75 stupnjeva u smjeru suprotnom od kazaljke na satu tako da mi se os Y podigla ( u odnosu na ravninu ) za 75 stupnjeva a ujedno time i os Z zaokrenula za 75 stupnjeva jer se rotacija izvršila oko osi X.

Adsense sponzor 

Adsense sponzorZabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja
ili bilo kojeg njegova dijela bez prethodnoga odobrenja autora web stranice !

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2009 - 2018 IvanC -
ic.ims.hr