Excel tutorials

Dobri i loši susjedi povrća u vrtu

U ovom članku moj cilj je bio da u Excel tablici prikažem odnos dobrih i loših susjeda u vrtu prilikom sadnje. Na internetu možete pronaći puno članaka vezanih za dobre i loše komšije u bašti ali koliko sam ja uočio većina članaka svodi se na copy/paste teksta, tako da uzmite sa rezervom podatke koji su implementirani u ovu tablicu Excela.

Naišao sam na razne blogove i web stranice u kojima autori ne razmišljajući jednostavno kopiraju tekstove iz drugih izvora, pa tako u nekim člancima možete naići gdje piše da je za mrkvu loš susjed mrkva. Isto tako kada sam usporedio mnoge podatke uočio sam da se isti sudaraju i jedan drugog pobijaju. U nekim člancima piše da je dobar susjed luk a u drugim člancima za isto povrće piše da je luk loš susjed.

dobri susjedi povrća u vrtu

 

 

Ja sam pokušao pronaći neku zlatnu sredinu i sve podatke organizirati u jednu Excel tablicu koju možete preuzeti na vaše računalo (Excel datoteka nalazi se u ZIP datoteci za preuzimanje). Potrebno je da raspakirate preuzetu datoteku na vašem računalu i da pokrenete *.XLS ili *.XLSX datoteku)

Biljke u vrtu utječu jedna na drugu jer luče određene kemijske tvari. Ove kemijske tvari mogu uništavati bakterije i gljivice, otrovati gliste ili insekte, ali i potaknuti ili blokirati rast susjednih biljaka. Upravo su one razlog zašto je sadnju u vrtu potrebno planirati i biti oprezan pri odabiru položaja i kombinacija za sadnju pojedinih kultura povrća.
Zato, prije nego što počnete sadnju u svome vrtu razmislite o rasporedu, gredicama i kombinacijama određenog povrća. Odabir biljaka koje dobro rastu jedna uz drugu ključ je za dobar uspjeh. No, ipak postoji i niz utjecaja koji mogu djelovati na biljke poput plodoreda, pH vrijednosti zemlje, korova, klima područja  i slično.

Neke od osobina biljaka su:

  • Biljke koje štite susjede od napada nametnika/štetnika
  • Biljke koje direktno pomažu susjedima putem lučenja kemijskih tvari iz vlastitog korijena
  • Biljke koje obogaćuju tlo te tako pomažu slijedećoj kulturi koju sadite na isto mjesto (poput onih koje trebaju dušik)

 

Excel tablica dobrih i loših komšija u bašti

dobri i losi susjedi u vrtu

 

Neke zanimljivosti vezane za određeno povrće:

Poriluk odbija puževe, lisne uši, mušicu koja napada mrkvu i muhu štetočinu kupusa. Nemojte saditi blizu kopra jer on privlači rogatog crva rajčice. Dobar za unošenje minerala u tlo kroz kompost lišća i repa međusobno ometaju rast. Slatki kukuruz pruža grahu potporanj. Kukuruz od štetočina i suše štite bundeve. Kadifa odbija razne kukce i privlači dobre kukce. Bosiljak odbija štetne kukce kao i Neven. Grašak i grah pružaju prirodan zaklon za špinat. Rotkvice se mogu koristiti kao mamac kod lisnih buhača. Zeleni grah odbija krumpirovu zlaticu. Mrkva privlači štetne kukce, zlatooku, parazitsku osicu, stršljene i druge štetočine. Aromatični susjed odbija mrkvinu mušicu. Allium luk zasađen sa mrkvom odbija lukove i mrkvine mušice. Ako ostavimo cvijeće paštrnjaka da proizvede sjeme, privući ćemo mnoge predatorske kukce. Preporučuje se posijati paštrnjak ipod voćki. Korijen sadrži Myristricin, koji je otrovan za voćne muhe, kućne muhe, crvene paukove, uši na grašku. Paprike vole visoku vlažnost zemlje, što se može postići sadnjom biljaka gustog lišća ili pokrivačima tla poput bosiljka. Hren povećava otpornost krumpira na bolesti. Krastavac odbija veliki broj insekata. Luk odbija biljne uši, puževe, mrkvinu mušicu i muhu koja napada kupus.

Preuzmite Excel tablicu dobrih i loših susjeda u vrtu